Wat te doen als...iemand wordt vermist

TEKSTFRAGMENT :

Inleiding
Uw vriend of familielid verblijft al enige tijd in het buitenland. U krijgt regelmatig bericht via de e-mail, een ansichtkaart of de telefoon, maar opeens verneemt u niets meer van uw dierbare. U begint zich zorgen te maken en heeft het vermoeden dat uw dierbare is vermist. U vraagt zich af wat u moet doen. Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken kunt u terecht voor hulp bij het opsporen van uw dierbare. De medewerkers van het ministerie proberen u in deze moeilijke situatie zo goed mogelijk bij te staan.

In deze brochure leest u wat u kunt doen als een dierbare in het buitenland wordt vermist en wat het ministerie van Buitenlandse Zaken en de ambassade of het consulaat voor u kunnen betekenen.

Wat kunt u doen bij (een vermoeden van) vermissing
U kunt bij andere familieleden, relaties van een reisgenoot of vrienden navraag doen of zij wellicht iets hebben gehoord van uw dierbare.
U kunt contact opnemen met de bank-, giro- of creditcardorganisatie van de vermiste om na te gaan waar en wanneer de laatste geldtransacties hebben plaatsgevonden.
U kunt de laatste verblijfplaats, meestal een hotel, jeugdherberg of pension, benaderen en informatie verzamelen over de verdere reisplannen.

Wie u kan helpen
Is het niet gelukt uw dierbare op te sporen en maakt u zich zorgen over diens veiligheid en welzijn, dan kunt u contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Melding van vermissing
Het ministerie van Buitenlandse Zaken vraagt u de vermissing te melden bij de politie van de plaats in het land waar uw dierbare wordt vermist. Vraag een kopie van de melding van vermissing en noteer de naam van de contactpersoon bij de politie. Het is aan de politie te beoordelen of zij het noodzakelijk vindt de vermissing via internationale kanalen bekend te stellen.

..., etcetera