Jaarmarkt Buitenlandse Zaken

TEKSTFRAGMENT :

De wereld van BZ
Het ministerie van Buitenlandse Zaken is een veelzijdige en veelkleurige organisatie die midden in een dynamische en complexe wereld staat. Binnen het ministerie zijn twee delen te onderscheiden: het departement in Den Haag en de posten, bestaande uit ambassades, permanente vertegenwoordigingen en consulaten, verspreid over de hele wereld. Een groot deel van het totale personeelsbestand werkt afwisselend op de posten in het buitenland en op het departement in Den Haag. In Den Haag werken ruim 1700 personen, terwijl op de 157 ambassades, permanente vertegenwoordigingen en consulaten ruim 1300 uitgezonden en 1700 lokaal aangenomen medewerkers werkzaam zijn.

Vrijwel dagelijks is Buitenlandse Zaken op de een of andere manier in het nieuws. Een globaal beeld van de werkzaamheden zult u dus ongetwijfeld hebben. Misschien ziet u afgelegen posten in verre landen voor u. Wellicht denkt u aan internationale organisaties of conferenties op het departement in Den Haag. Al die verwachtingen raken slechts enkele onderdelen van de werkzaamheden. Het verzamelen van gegevens over het buitenland en over internationale ontwikkelingen behoren namelijk ook tot de taken. Evenals het geven van voorlichting over het beleid en de standpunten die Nederland inneemt ten aanzien van internationale vraagstukken en ontwikkelingen. En het behandelen van aanvragen en problemen van buitenlanders die naar Nederland willen komen, er al wonen of er weg willen.

De ondersteunende diensten zorgen ervoor dat Buitenlandse Zaken deze taken en vele andere goed kan verrichten. De ondersteuning varieert van het opzetten van een wereldwijd intranet tot de werving en selectie van nieuwe medewerkers; van het verzorgen van de interne communicatie tot de vertaling van speeches; van het onderhoud van het gebouw tot de aanschaf van een nieuwe ambassade; van het beheren van de financiën tot het boeken van een dienstreis.

..., etcetera