Taalactief

TEKSTFRAGMENT :

Eigen roem stinkt- of niet?
“Goedemiddag. Mijn naam is Linda van Hoek en ik ben ontzettend goed in het schrijven van artikelen op allerlei gebied. Mijn opdrachtgevers roemen mijn kunde en ervaring. U kunt wel stellen dat ik dé deskundige zelf ben op schrijversgebied. Vandaag geef ik u…” Zo op te scheppen over de eigen deskundigheid in de inleiding van een toespraak, wordt in de meeste handboeken afgeraden. Een bescheiden opstelling zou geloofwaardiger zijn. Bescheidenheid werkt innemend en ‘eigen roem stinkt’. Of niet? Aan de Universiteit Leiden, faculteit Letteren, is onderzocht of snoeven inderdaad beter achterwege gelaten kan worden.

“We wilden weten of een spreker geloofwaardiger overkomt als hij zijn deskundigheid in de inleiding zeer nadrukkelijk voorstelt óf dat hij geloofwaardiger overkomt als hij zijn deskundigheid juist bescheiden voorstelt”, vertelt Saskia Decorte, docente aan de opleiding Nederlandse Taal en Cultuur. Samen met Jaap de Jong, docent aan dezelfde opleiding en Bas Andeweg, docent aan de Technische Universiteit Delft, is Decorte aan de slag gegaan. Gewapend met video en vragenlijsten ging ze, destijds als afstudeerstudente, op zoek naar proefpersonen en vond die op de Technische Universiteit in Delft.

Van snoeverig tot bescheiden
“Op de video hebben we een universitair docent vijf verschillende inleidingen laten inspreken. In de inleidingen benadrukte de spreker in verschillende mate zijn eigen deskundigheid. Dit varieerde van een bescheiden tot een snoeverige aanpak. Elke groep proefpersonen kreeg één van vijf inleidingen te zien.”

..., etcetera