Rijksgebouwendienst 2000

TEKSTFRAGMENT :

De Rijksgebouwendienst en zijn klanten
Iedereen heeft vast al eens kennis gemaakt met het werk van de Rijksgebouwendienst (Rgd). Wie kent niet het opvallende rode gebouw met de twee puntdaken in Den Haag, onderdak voor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Of de twee monumentale panden midden in de binnenstad van Groningen, voor de huisvesting van de rechtbank. Maar ook het Koninklijk Tehuis voor oud-militairen op landgoed Bronbeek in Arnhem en het nieuwe gebouw van Rijkswaterstaat in Maastricht zijn gebouwen van de Rgd.

Zorgen voor goede huisvesting van de rijksoverheid is de kerntaak van de Rgd. Dit betekent huisvesting realiseren, beheren en hierover adviseren. De klanten zijn in principe alle organisaties binnen de rijksoverheid; de grootste ‘vaste’ gebruikers zijn de dertien ministeries. Daarnaast werkt de Rgd onder bepaalde voorwaarden voor derden met overheidstaken. De militaire gebouwen van het ministerie van Defensie en de ambassades van het ministerie van Buitenlandse Zaken vallen niet onder het beheer van de Rgd.

Dit hoofdstuk schetst het portret van de Rijksgebouwendienst en beschrijft zijn missie, visie en doelstellingen. Door middel van huisvestingsprojecten, beheeractiviteiten, adviezen en services realiseert de Rgd zijn missie en doelstellingen. Het hoofdstuk sluit af met de klanten van de Rgd en een aantal interessante gegevens. Hoeveel m2 vloeroppervlak van de Rgd gebruikt bijvoorbeeld het ministerie van Justitie of het Koninklijk Huis? En hoeveel gebouwen heeft de Rgd eigenlijk in eigendom?

..., etcetera