Directeur stedelijk museum Alkmaar

TEKSTFRAGMENT :

Sandra de Vries
De robuuste 17e eeuwse schuttersstukken bevinden zich nu nog in het depot aan de Doelenstraat. Sandra de Vries, directeur van het Stedelijk Museum Alkmaar kan niet wachten tot deze prachtige exemplaren een mooi plaatsje krijgen aan de dieprood geschilderde wand in het nieuwe museum aan het Canadaplein. “Het zal fijn zijn om de deuren voor het publiek te openen. In het jaar dat we dicht zijn geweest hebben we de inrichting van de drie vaste tentoonstellingszalen voorbereid. Hierin wordt belangrijke hoofdstukken uit de geschiedenis van Alkmaar en de omgeving behandeld. Het museum krijgt een totaal andere sfeer. Dat willen wij graag laten zien.”

Wie wel eens een bezoek aan het Stedelijk Museum in de Doelenstraat heeft gebracht, weet niet wat hem overkomt in het nieuwe gebouw aan het Canadaplein. Wat opvalt aan het nieuwe gebouw zijn niet alleen de open uitstraling en de hoeveelheid licht. De beschikbare ruimte is ook een ware openbaring. De vaste tentoonstelling strekt zich uit over drie verdiepingen. De zaal voor de wisselende exposities is in het souterrain. Hij vormt één geheel met de zogenaamde Studio waar per tentoonstelling aparte activiteiten worden georganiseerd. In datzelfde souterrain zijn ook de werkruimtes en een gigantisch depot. In de foyer van het museum is de informatiebalie, een museumwinkel, een educatieve ruimte en een uitgiftepunt voor koffie of drankjes bij een opening. “We hebben nu een enorme hoeveelheid ruimte ter beschikking, maar toch blijft het een overzichtelijk geheel,” vindt Sandra de Vries. “Architect Michael Tombal heeft de beschikbare meters optimaal benut en heldere materialen gebruikt. Een bijzonder trappenhuis vormt een natuurlijke scheiding tussen de vaste en wisselende tentoonstellingszalen. Via dit trappenhuis is ook het auditorium te bereiken. Hij heeft onze wensen heel goed weten te vertalen.”

Het nieuwe museum moet als het aan Sandra de Vries ligt, dè uitvalsbasis worden waar voor iedereen wat te halen valt. “Het museum is aantrekkelijk gemaakt voor groot en klein, voor gezinnen, voor toeristen, voor scholieren. Eigenlijk voor iedereen die de stad Alkmaar en omgeving wil verkennen. We hebben een audiovisueel programma ontwikkeld: ‘Eerst Alkmaar zien’. De geschiedenis van de stad wordt daarin kort samengevat. Op een bijzondere manier, die ik nu nog niet verklap. Als een bedrijf gasten ontvangt en ze snel kennis wil laten maken met de stad, kunnen ze daar uitstekend terecht. Ook een leraar kan hier de basis voor zijn lessen vinden. Er is van alles mogelijk. Je kunt het museum beetje bij beetje bekijken. Je kunt er even winkelen. Of je kunt alleen naar de wisselende tentoonstelling gaan.”

..., etcetera